24 august 2012

Numai batran sa nu fii ...

Numai bolnav sa nu fii in Romanica noastra draga, iar daca totusi se intampla ceva cu tine, numai bolnav batran sa nu fii! Sistem sanitar de ****t si doctori cu buzunare goale, care asteapta sa se umple cu bacnote albastre.
Ieri seara, primim un telefon mamaie nu se simte bine de cateva zile si nu vrea sa cheme salvarea. Suite in masina. Valea Oltului ( la 60 km de Sibiu). Condus eu cu frica in buzunar. Ajungem. Buni e in Sibiu.
Seara, pe la 9 jumate stiind ca nimeni nu o sa se uite la ea, fiind cetatean roman domiciliata in Valcea (am patit cu bunica nr. doi, sa ajungem la urgente cu ea si sa ne trimita acasa ca nu are domiciliul in Sibiu), am asteptat pana a doua zi, sa o ducem la medicul nostru de familie, iar in caz de ceva salvarea.
De dimineata, asa pe la un opt mergem la medicul nostru de familie. Ghinion de nesansa, normal  e in concediu. Inlocuitorul lui, o dr. draguta care s-a uitat la buni numai dupa ce s-a asigurat ca a avut un plic pe birou. O consulta si ii da tratament la domiciliu sustinand ca nu e caz de internare. Asta in conditiile in care bani meu abIa se tinea pe picioare.

Bun! Ne urcam cu ea in masina si ne hotaram totusi sa mergem la Spitalul CFR, unde stiam ca fac internari, chiar daca nu esti din Sibiu. Sunam la PCR-uri si ne dam seama ca si dr. nostru de legatura este normal in concediu. 
Totusi ajungem acolo. O luam pe buni din masina si ne indreptam spre cabinetul dr. de garda. Acolo ne lovim de un portar cu capsa pusa si nu ne lasa sa urcam la cabinet daca nu avem programare. Totusi isi muta fundul pana la telefon si suna doctorul.
Conversatia sufletului:

- Buna ziua! Am si eu o bunicuta care e bolnavioara si va rog daca se poate sa va uitati la ea!
- De ce? Are programare?!
- Nu! Nu are!
- Are trimitere de la medicul de familie?!
- Nu este din Sibiu si nu se simte bine!
- Draga mea, daca nu are programare, eu nu ma uit la ea. Sa-i faci o programare si pe saptanana viitoare ma pot uita sa vad ce are ...
- Totusi e un caz de urgenta si ma gandeam ...
- Daca e caz de urgenta mergeti acasa si chemati salvarea!
Inchide telefonul!
Sincer, cateva secunde am stat cu telefonul in mana ascultand tonul si privind in gol. Mergem la masina si-mi privesc bunica "Buni, aici nu ne vor!"
Mai dam telefoane, mai vorbim cu lumea si ne sfatuiesc sa mergem la Spitalul de pe Morilor.

Ajungem acolo si suntem indrumati sa mergem in Pavilionul II al Spitalului, la parter, prima usa pe stanga pentru consultatie. Dupa 20 de minute ne primeste. Se uita la noi:
- MDa! Sa vad trimiterea!
- Pai nu avem trimitere. Buni nu e din Sibiu si daca se poate sa o consultati.
- Aaaaa, nu ma pot atinge de ea fara acordul d-nei directoare, daca nu are trimitere de la medicul de familie.
Deschide larg usa cabinetului si ne invita cu mana ...
- Etajul doi a doua usa pe dreapta doamna dr. X!
O luam pe buni si mergem la etajul doi. Dupa alte 20 de minute doamna directoare dr. ne primeste totusi, desi era singura in biroul ei.
Se uita la bunicuta noastra, se uita la noi si bineinteles ...
- Trimiterea doamnei de la medicul de familie!
- Bunica nu e din Sibiu, dar va rugam frumos sa va uitati la ea si sa ne ajutati.
- Fara trimitere nu ma ating de ea. Nu pot! Asa sunt regurile. 
- Si ce ne sfatuiti sa facem? (Cu insistente grele si ridicari din umeri la greu!)
Intr-un final ...
- Mergeti totusi in dispensarul nostru (alta cladire/alt tam-tam) poate reusiti acolo ceva. Dar nu stiu ce puteti sa rezolvati ...
O luam pe buni si ne ducem in dispensarul sufletului.
Acolo multa lume si oameni tristi isi asteptau randul la o usa alba masiva. Intrebam asistenta:
- Avem si noi o bunicuta. Care este o urgenta! Doamna dr. credeti ca se poate uita si la dansa?!
- Aveti trimitere de la medicul de familie? 
Explicatia sufeltului din nou. Nu, nu avem si ...
- Aaaaa, nu ne putem uita la ea!
Ma enervez! Inghit in sec si zic pe un ton destul de ridicat si nervos ...
- Doamna! De dimineata suntem cu bunicuta pe drumuri, e bolnava, e nemancata si se simte foarte rau. Sunteti al 4-lea doctor pe care il vedem astazi si ne refuza! Ce trebuie sa facem sa o consulte un doctor din Sibiu?! Sincer, sa ne urcam in masina si sa mergem la Valcea e prea mult!
Ne trimitem sa facem o radiografie, dar nu ne garanteaza consultatia. Spunand sec:
- Oricum consultatia va costa 30 de lei, plus radiografia 25 de lei!
Din nou. O luam pe buni mergem la un alt etaj, alt cabinet pentru radiografie. Dam de o alta doamna dr. cu capsa pusa. Facem radiografia. Ne trimite, iar la etaj pentru consultatie. Bineinteles "Daca aveti noroc sa va ia fara programre astazi. Doamna dr. de la consultati inchide cabinetul la ora 13 si dupa ora aia chiar daca mai e lume in sala, nu mai ea pe nimeni!" Normal! Ce pana mea!
Urcam la etaj. Aceasi lume, nervoasa acum. Ne rugam sa ne lase totusi in fata sa se uite numai cateva minute la buni. Ce credeti?! Mi-am pus o sala de asteptare in cap, asta in conditile in care buni meu abIa se mai tinea pe picioare.
Ne baga totusi in fata si spune sec "Mda, e caz de internare!" 
Serios?!!! Nu ma inebunii!!!
Bineinteles o luam pe buni si ne plimbam cu ea pe coridoarele lungi si reci ale spitalului, apoi prin curte, apoi prin alt spital si tot asa pana ajungem la internari.
Acolo ne asezam pe un scaun si asteptam. 
Mama merge sa-i faca internarea bunicii. Dupa o ORA de sus jos si jos sus. Unde fiecare dr. aflat in spitalul ala isi pune parafa pe internarea sufletului, ajungem cu bunicuta noastra in salon.
Azi, in fiecare spital al acestui sistem incredibil de frumos am auzit aceasi fraza "Cel mai simplu sa chemati salvarea acasa si atunci lucruile erau mult mai simple!"

Asa ca, nu e bine sa urci in masina personala si sa te prezinti la spital ca te doare capul. Nu e bine! Chemati fratilor salvarea!
In Romanica asta iubita de noi, in care toate lucrurile merg asa de bine, numai batran bolnav sa nu fii! Cand vedeti la televizor ca batranii sunt dati afara din spitale fara se se uite nimeni la ei, transportati de la un spital la altul, sa stiti ca e crudul adevar. Buni ne avea pe noi si cu noi langa ea s-au purtat asa urat, apai singura si fara un brat care sa o sustina oare ce facea?
Fara trimiterea vietii de la medicul de familie, se pare ca nimeni nu se atinge de tine, chiar daca esti bolnav si te dor toate. 
Cireasa, daca Doamne fereste te imbolnavesti in alt judet decat cel in care locuiesti vai de tine si de sufletul tau!

!Numai batran sa nu fii ...

Just me!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu