09 august 2011

Bobul de cafea

Mi-am amintit o mica povestioara plina cu talc spusa de Monica (tipa care a sustinut teambulding-ul la Predeal).

"O tanara s-a dus la mama ei si i-a povestit despre viata ei grea si modul dificil in care lucurile au evoluat pentru ea. Nu mai stia cum sa faca fata acestora si o batea gandul sa renunte. Era epuizata de efortul luptei si se parea ca, imediat cum o problema era rezolvata, aparea una noua.
Mama ei a ascultat-o si a condus-o spre bucatarie, unde a umplut trei oale cu apa, apoi le-a asezat pe fiecare deasupra unui foc cu flacara mare. In primul vas a pus un cartof, in al doilea un ou, iar in ultimul recipient cateva boabe de cafea.
Dupa cateva minute in care a lasat apa sa fiarba in cele 3 vase, mama revine la fica ei si o intreaba: " Spune-mi ce vezi?"
"Un cartof, un ou si cateva boabe de cafea", a raspuns fata. 
Mama a adus-o mai aproape si i-a aratat cum cartoful era moale. A rugat-o sa i-a oul si sa-l priveasca, fata a descoperit ca un ou fiert este tare. In cele din urma, mama i-a aratat cum boabele de cafea au schimbat culoarea apei. In urma acestora, fiica a intrebat: "Ce inseamna asta, mama?”
Mama i-a explicat ca fiecare dintre cele trei lucruri s-a confruntat cu acelasi "disconfort" problema, dar fiecare a reactionat in mod diferit
Cartoful - desi pare puternic si solid, dupa fierbele acesta s-a imuiat si a devenit fragil.
Oul - desi prin constructia s-a este moale, dupa fierbere interiorul lui s-a intarit.
Boabele de cafea - au fost deosebite, dupa ce au fost introdu-se in apa, acestea au schimbat culoarea si parfumul apei.
"Cu care dintre ele te identifici tu?" – a intrebat-o mama pe fiica ei."

Cand greutatile bat la poarta vietii tale, cum reactionezi? Precum un cartof, un ou, sau un bob de cafea? Gandeste-te la aceste detalii: Ce sunt eu? 
Sunt cartoful care pare puternic, dar, in fata unei dureri sau incercari dificile devine fragil si isi pierde forta? Sunt oul care, desi pare sensibil si maleabil, dupa o dura "schimbare de temperatura", ramane protejat de aceiasi scoarta, dar are "inima" rigida? 
Sau sunt precum bobul de cafea care, indiferent de greutatile contextuale, indiferent de durerile "termice" la care este supus, elibereaza parfum si savoare?
Daca esti precum bobul de cafea, indiferent de dramatismul situatiei, vei reusi sa depasesti momentul, schimband situatia din jurul tau cu propriile "arome". Chiar si cele mai intunecate provocari vor fi ridicate la un alt standard de perceptie, purtand "parfumul" tau de invingator.

Tu cum faci fata disconfortului si greutatilor?
Precum un cartof, un ou, sau un bob de cafea?

Just me,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu