27 noiembrie 2011

Impresii. Botez a la Valcea

Oltenii se distreaza diferit. Tot timpul raman uimita de mandria oltenilor, de energia lor fara sfarsit si marile diferente care exista intre noi si ei.
Petrecerea a inceput la 18, desi toata lumea intarzie un pic la astfel de evenimente lucrurile au stat diferit aici. La 20 sala era aproape goala, eram doar noi si cateva rude apropiate. La 20:30 au inceput sa apara toti si sa ocupe locurile la mese, la 20.35 erau pe ringul de dans, se rupeau pe prima sarba.
Aperitivul, a aparut si el tot pe la 20 si ceva tarziu, apoi mancarea venea din doua in doua ore. Ciudat?! Un pic, in ardeal nu astepti sa se umple sala sa servesti aperitivul (il gasesti pe masa) si urmatorul fel de mancare vine dupa o ora jumate maxim. Fara Tatal Nostru, cica nu prea exista asa ceva si fara micul discurs de "Bine ati venit!"
La ei lautarul e lautar si e inca la moda, cica fara lautari nu e petrecere si oamenii nu apreciaza evenimentul, ba mai mult te considera sarac. La noi s-a renuntat de mult la ei, noi apreciem dj la maxim. Intradevar, au facut atmosfera cu invartite de mana oltenesti si sarbe de 10-15 de minute. Am si ras cand se duceau la lautar si vroiau sa cante cu el, parca eram la karaoke, ii smulgea microfonul sa cante si ei ...
Niciodata nu am vazut atatea nuante de mov, portocaliu, roz, verde si alte culori tipatoare la camesele barbatiilor. Movul si rozul au dominat ringul de dans. Cica camasa alba la un barbat la un astfel de eveniment nu e cool, se confunda cu ospatarul. Singurii care aveau camasi albe erau cei care nu erau din Valcea si erau putini. Tare nu?!
Doamnele, in schimb, m-au uimit cat de bine se misca pe sarbe cu tocurile de 10 si platforme de doua degete. O alta remarca, cred ca exista un trend pe acolo, altfel nu-mi explic, toate aveau aceasi coafura: parul prins si bucle lesate sa cada pe spate. Eu am fost singura cu breton si cu parul intins. Cred ca eu eram ciudata?
In jurul orei unu am capitulat, m-am asezat la masa si acolo am ramas pana la tort. Ce faceau oltenii?! Ei, atunci se distrau cel mai bine si parca erau cei mai vioi. Nu am mai vazut asa ceva?!
Singura invartita ardeleneasca pe care lautarii au cantat-o (si asta la cererea mea) am dansat-o cu tata, dar s-a specificat inainte "Si acum singura invartita din ardeal special pentru nasi" ca sa se stie, da?! M-a invartit tata si eu pe el, de mi se ridica rochita. Asa ca, au vazut si ei un fund de nasa a la Sibiu! Eh, asta este daca rochita era in clos!
Numai pe la 3 a intrat torul si la 3:15, nu glumesc, sala era goala. Aleluia!
Concluzii: Fu frumos bre! Experiente de viata!

Just me,

4 comentarii:

  1. Din descrierile tale mi-am imaginat un film uratel...nu comentez nici despre ardeleni dar nici despre olteni ca habar n-am cum mai e la o petrecere d-asta.

    Trebuia sa pui si poze ca sa reiasa exact ce-ai vrut sa transpui despre cum "fu pe la Valcea"..

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, sper ca nu te-am suparat cu ceva prin postarea asta, dar e lumea vazuta prin ochii mei.
    Oricum stai linistita si eu sunt tot de pe acolo! Prin venele mele tot sange de olteanca curge si nu-mi este rusine sa recunosc!:P
    Cand ma mai apuca pe mine vorbesc olteneste de zici ca locuiesc acolo!
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu m-am suparat, fiecare parte a tarii are un renume ca sa zic asa si e ceva obisnuit sa nu se placa unii cu altii :)).

    Eu am avut anii de zile accent de ardelenaca din cauza celei mai bune prietene din copilarie, e din Sighisoara :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu vorbesc olteneste doar in casa si cand ma mai duc in vizita la rudele din Valcea! Atat!
    Nu vreau sa ma "prinda" ardelenii mei :)))

    RăspundețiȘtergere