06 martie 2013

Cartea de pe noptiera: Manuscrisul gasit la Accra - Paulo Coelho

De ceva vreme primesc carti de la prieteni si oameni dragi mie, care stiu de aceasta mica pasiune pe care o am.
Uneori, am impresia ca o carte primita intr-un anumit monent din viata ta iti poate schimba perspectiva de a gandii si poate daca as vrea sa merg mai departe, sa fie scrisa special pentru tine, pentru sufletul tau din acel moment. Pentru ca, in acel moment important din viata ta trebuia sa ai in mana o asemenea carte. Asa s-a intamplat pentru mine cu Manuscrisul gasit la Accra. Recunosc l-am citit de trei ori, da trei! Desi l-am primit doar acum doua luni ...
Pentru cei care l-au citit pe Coelho stiu la ce sa astepte, dar daca il citesc pentru prima oara sigur o sa va placa. E o carte usoara pe care o puteti citi intr-o dupa-amiaza linistita si fara prea mare efort. 

Manuscrisul gasit la Accra
Ne invită să medităm la cât de important este să-ţi trăieşti prezentul şi la principiile şi valorile umane. Fără ele, nimeni nu poate merge mai departe. Însemnate pe un papirus, ascunse într-o peşteră din deşertul egiptean, spusele înţeleptului grec ajung astfel până la noi. La întrebările despre dragoste, pierdere, înfrângere, singurătate, teamă, loialitate, sex, viitor, calea de urmat, el dă răspunsuri la fel de adevărate şi după o mie de ani.
„Manuscrisul găsit la Accra nu este o carte care să se citească pe nerăsuflate. Paginile trebuie parcurse pe îndelete, iar cartea - păstrată mereu aproape, căci îi va dezvălui de fiecare data celui ce o deschide un nou inteles.

Cateva citate desprinse din carte ...
  1. Infrangerea ia sfarsit cand ne angajam intr-o lupta noua. Renuntarea nu are sfarsit: este o alegere in viata.
  1. Frumos nu inseamna la fel, ci deosebit. 
  1. Invatam sa spunem "nu" fara sa mai credem ca acest cuvant este blestemat. Invatam sa spunem "da" fara se ne temem de urmari.
  1. Nu renunta. De obisei ultima cheie din manunchi este cea care deschide usa. 
  1. Dragostea este doar un cuvant, pana ce vine cineva ca sa-i dea inteles. 
  1. Pierderea unei batalii, sau pierderea a tot ce credem ca avem, ne aduce clipe de tristete. Dar cand ele trec descoperim forța necunoscuta care zace in fiecare dintre noi, o forta care ne surprinde si ne face mandri de noi insine.
  1. Dacă trecutul nu te mulțumește, uită-l pe loc. Alcătuiește-ți o nouă viață în care să crezi. Concentrează-te doar asupra momentelor în care ai obținut ce-ți doreai și asta îți va da putere să reușești.
  1. Ce înseamnă reuşita? Să te poţi duce la culcare în fiecare noapte cu sufletul împăcat.
  1. Libertatea absolută nu există: există doar libertatea de a alege ceva, iar apoi de a rămâne consecvent cu hotărârea ta.
Cartea o gasiti: Libraria Hunanitas Sibiu

Just read!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu