02 septembrie 2012

Jurnal de calatorie: Salina Turda

Calatoria mea spre centrul pamantului!
Azi, desi m-am trezit tarziu am avut un chef de o plimbare - Salina Turda!
Citisem pe cateva bloguri despre minunata salina. Stiam de la prieteni ca e ceva de pe o alta planeta. Vazusem poze si stiam ca o sa descopar o alta lume. 
Stiam ca ultima "strigare" spre centrul panamtului e la ora 15, asa ca ne-am grabit cat am putut sa ajungem. Intrarea e 15 lei pentru adulti si 8 lei pentru sudenti/pensionari. Ce e cel mai dragut, ca nu-ti cer suprataxa pentru aparatele foto, cum se poarta mai nou. 
Temperatura in salina e de 11-12 grade, deci musai va trebuie ceva haine extra.

Intrarea se face pe un coridor lung Galeria Frantz Iosef. De cand incepi sa cobori scarile incepi sa simti mirosul sarii. Temperatura incepe sa scada si incepe minuntata calatorie spre centrul pamantului.
Exista mai multe sali: sala ecourilor, sala crivacului (instalatia de transport pe verticala a sarii), sala putului de extractie - si, cele mai frumoase, Mina Rudolf si Mina Terezia.
Pentru a ajunge in lumea subterana se poate folosi liftul sau scarile. Sfat: folositi scarile, desi sunt destuleeeee, se ajunge mai repede. Coada de la lifturi e destul de mare si statul degeaba parca nu face la nimeni niciun bine.
Inca de sus ti se pare ca ai aterizat pe alta planeta. Mina este frumos luminata si s-ar putea spune ca este mina sporturilor, pentru ca aici gasim un teren de fotbal, teren de minigolf, pista de bowling, mese de biliard si de tenis de masa, precum si o roata ca in parcurile de distractii. Un tur cu roata e 5 lei/ persoana si dureaza 8 minute.
Mina Terezia este o mina sub forma de clopot, in care s-a format un lac, iar in mijlocul ei o mica insula. Acolo gasisti si mini barcute (incap doar 3 persoane) pe care le puteti inchiria cu 20 lei/20 min. unde o sa vasliti cu spor.
Sfat: Nu va grabiti! Explorati fiecare coltisor din salina! Bucurati-va de tot si admirati frumusetea acestui loc.

Just me!

3 comentarii:

  1. Sa te balacesti in lacurile de afara sa vezi cum se usuca sarea pe tine :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum cuuum?!
    Nu am mers sa vedem lacurile. Dupa ce am stat la 12 grade ne-a molesit instat caldura de afara!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ramai alba de la atata sare :) Si apa sarata te tine la suprafata , daca vrei sa inoti ti se ridica fundul din apa :)) Lacurile erau exact in dreapta intrarii in salina . Acum sunt cat de cat amenajate , cand eram mica erau niste gropi

    RăspundețiȘtergere